Art news

Art news

Om Art News

Hej och välkommen till min blogg Art news som kommer att hålla dig uppdaterad med nyheter om kommande konstutställningar, författarprojekt och andra idéer som har med mitt skapande att göra. Staden Stockholm har också en central roll i mina blogginlägg. Stadsutvecklingen i denna stad är därför ett kärt ämne för mig och som jag hoppas kunna få dela med mig till er. Varmt välkomna, Oscar Freyre

Lauthers Cup

SapospeletPosted by Oscar Freyre Tue, August 16, 2011 18:18:48
Lördagen den 13 augusti 2011 gick Sapoturneringen Lauthers Cup av stapeln hemma hos familjen Lauthers i Mälarhöjden. Det blev en vuxen- och en ungdomsturnering vars finalister fick möta varann vid en gemensam final. Vi blev cirka 28 deltagare och det blev en mycket lyckad tillställning med grillning, fin stämning och vackert väder. Efter denna lyckade turnering kom vi, arrangörerna, på att göra denna till en årlig förekommande turnering. Vid mitten av augusti har de flesta kommit hem från sina semestrar och kvällarna är ljumma så tiden är utmärkt för att samla till sig stora deltagarsiffror och utföra riktigt stora mästerskap! Lauthers Cup behöver inte heller alltid anordnas på samma plats utan kan gå runt hos olika värdar eller hyra in sig på någon lämplig plats med servering! Vi får hoppas på det bästa, huvudsaken är att låta sig ha roligt och spännande när man träffar sina vänner och släktingar!

Bilderna: Arrangörerna för Lauthers Cup 2011 Johan och Oscar samt tillsammans med vinnarna av turneringarna.


Sapoturnering på Söderhallens kulturklubb

SapospeletPosted by Oscar Freyre Wed, February 09, 2011 19:35:04
Lördagen den 26 februari 2011 går årets första Sapomästerskap av stapeln på Söderhallens bussdepå i Södermalm.
En 32-manna turnering anordnas tillsammans med bussförarnas Kulturklubb under ledning av Tina Messing och mig själv. Det blir första turneringen med den nya Sapolådan Sapo-09 (bilden nedan) som jag designat och tillverkat själv (med lite hjälp av Rolf Nordell förstås). Det ska bli jätteroligt att få låta mina kollegor prova på detta spel och jag hoppas att få kunna hyra ut lådan under årets ljusa period till Saposugna turneringsarrangörer! Alla är välkomna!
OF


Sapospelet (El sapo)

SapospeletPosted by Oscar Freyre Mon, September 13, 2010 20:06:44
Sapospelet är ett andinsk sällskapspel som går ut på att kasta mynt på en groda som sitter på en trälåda fylld med hål och gapar! Ungefär så kan man sammanfatta spelet kortpassat och rent fysisk, problemet är att det skapar bara än mer förvirring. Med stora uppsprättade ögon vill svenskarna gärna veta mer om detta indianska fenomen!
Legenden säger att Tiahuanaco-indianerna vid Titicacasjön kastade guldmynt på de enorma grodorna vid vattenbrynet. Om man träffade en groda förvandlades den till guld och man fick önska sig precis vad som helst och guden Inti (solen) skulle infria ens önskning!
Senare gjorde Incaindianerna grodor av guld och placerade de på stora stenstoder.
Spanjorerna tog sig denna tradition till sig och skapade trälådan och därmed kunde spelet förflyttas och nu är den utspridd över hela Latinamerika och gör stora framsteg i USA!

Grodorna liksom mynten (polletterna) och fjärilarna, ett slags snurror, är gjorda i brons medan lådan är av något hårt träslag. Under mina resor till Peru passade jag på att köpa med mig några grodor (grodset) och byggde några lådor som jag sedan anordnade turneringar med släkt och vänner runt om i Stockholm. Det gjorde succé och nu har jag bestämt mig för att lansera spelet på ett mer seriöst sätt!
Det är just med turneringar som man bäst presenterar detta sällskapliga spel. Det tilltalar alla åldrar och passar utmärkt till grillningen eller kräftskivan med släkt och vänner.
Just nu håller jag på att förhandla med en släkting i Peru om att importera trettio grodor samtidigt som jag ser efter en lämplig verkstad att bygga lådorna på. Till nästa sommar (2011) skall jag hålla ett flertal turneringar och jag hoppas då att få beställningar!
Här är några bilder på de senaste turneringarna från i somras.
Bild1. Komplett grodset. Bild 2. Grodan i egen hög person. Bild 3. Min första Sapolåda. En trotjänare som har hållit emot ett tjugotal turneringar genom åren.
Bild 4. Deltagarna i Sapoturneringen Bandhagen Open sept 2010.
Bild 5. Argentinaren Paco som just siktat och kastat iväg myntet mot grodans mun och han fick faktiskt en sapo under ovannämnda turnering! (Observera myntet vid hans solglasögon) Genomsnittet är en till två Sapo per turnering.
God grodlycka OF