Art news

Art news

Om Art News

Hej och välkommen till min blogg Art news som kommer att hålla dig uppdaterad med nyheter om kommande konstutställningar, författarprojekt och andra idéer som har med mitt skapande att göra. Staden Stockholm har också en central roll i mina blogginlägg. Stadsutvecklingen i denna stad är därför ett kärt ämne för mig och som jag hoppas kunna få dela med mig till er. Varmt välkomna, Oscar Freyre

Nya landmärken till Stockholm

Mitt StockholmPosted by Oscar Freyre Sat, October 06, 2012 16:37:24

Alldeles nyligen kom nyheten om att Abbamuseét kommer att öppna ute på Djurgården i april nästa år och jag var en av dem som hoppade av glädje att det äntligen blir av!

Swedish Music Hall of Fame ska museet heta också, visst det är ju engelska som gäller nu för tiden, och grundar sig på den stora svenska musikproduktionen i allmänhet och Abba i synnerhet.

Min glädje grundar sig på att myndigheterna till slut förstått vad som lockar turister till vår stad och har nu insett potentialen i vad den svenska musikbranschen skapat internationellt. De har inte använt sig av den fantastiska resurs som staden vilar på helt enkelt.

Sverige är världens tredje största musikproducerande land och svenska artister och deras uppbackning kapar åt sig allt större andelar av den internationella musikindustrin. Detta måste vi uppvakta och framförallt utnyttja på ett respektabelt sett. I den stora vida världen känner många människor till Abba, Roxette, Europe, Ace of bace, Robyn, Jose Gonzales, Mando Diao och många duktiga musikproducenter såsom Max Martin, Denniz Pop och nu Red One men färre känner till namnet Stockholm! Tro mig, många turister förvånas när de väl tagit sig hit och får höra att legenden Denniz Pop kom härifrån!

Svensk musikexport uppgår till runt en miljard kronor men omsättningen på musikindustrin är hela sex miljarder kronor och huvuddelen av det produceras i Stockholm. Events såsom Polar Music Prise och Swedish House Mafia har också medverkat till den globala uppmärksamheten kring Sverige som musikland men det har blivit av utifrån ett helt och hållet privat initiativtagande. Politiker har stått handfallna i sina reaktioner och på ett nonchalant tillvägagångssätt låtit det hela bero av sig självt. Nu kommer uppbackningen och det är inte en dag för tidigt.

Liksom andra städer som har sina landmärken och symboler såsom Londons Big Ben, Paris sitt Eiffeltorn och Rom sitt Colosseum kommer Stockholm att få symbolisera och briljera med sitt fenomenala musikkunnande.

Andra kända fenomen som slagit internationellt men blivit totalt förbisett av stadens makthavare är Nobelpriset. Att det knappt funnits ett ställe för att i sin stillhet besöka, skåda och begrunda denna för forskarvärldens främsta bekräftelsesignum är för mig oförståeligt! Även bland de mörkaste vråna i mitt hemlands bergstrakter känner man till Nobelpriset. De som följer dessa prisutdelningar varje år har ofta drömt om att få besöka den plats där man delar ut detta åtråvärda pris till de främsta av världens vetenskapsmän och kvinnor!

Sent skall syndaren vakna även i detta fall för att jag har nu hört att det finns planer för ett Nobelcentrum faktiskt. Detta skall ligga bakom Nationalmuseet, vilket för mig är ett märkligt val av ställe. Jag hade ju helst sett att det hamnat i eller i direkt anknytning till Stadshuset eftersom den sedan länge är så förknippat med Nobelmiddagen. Hur som helst, jag hoppas att de gör någonting lika intressant, bejakande och interaktivt av det såsom man tänkt för Swedish Music Hall of Fame!

Stockholm behöver helt rätt nya landmärken för att synas på världskartan!

Oscar Freyre

2012-10-06Den attraktiva staden som kom av sig

Mitt StockholmPosted by Oscar Freyre Tue, August 21, 2012 21:54:10

Nyligen presenterades The Economist Intelligent Units en rankningslista över världens bästa städer att leva i när det gäller livskvalitet och Stockholm kom på en överraskande sjätte placering! Finansborgarrådet Sten Nordin (M) slog sig för bröstet och var inte sen att låta sina stadsmedborgare anamma denna mycket prominenta nyhet. Viss stolthet skall han känna med all rätt men jag undrar hur mycket han själv bidragit till denna utmärkta placering?

Jag tycker i och för sig att han faktiskt har visionerna och ambitionerna (till skillnad från hans tröstlösa företrädare) att göra Stockholm till en attraktiv och internationell ansedd världstad. Men han har underskattat vad stockholmarna egentligen vill ha av sin stad.

Stockholm har länge varit den nationella motorn och på senare tid också lett utvecklingen i Norden och Baltikum men har tyvärr inte lyckats fördela dessa framgångar till sina medborgare. Miljonprogrammets förfall, segregationen i dessa isolerade bostadsområden, det kaotiska trafikläget med långa bilköer samt en busstrafik som tvingas trängas med privatbilismen är icke delaktiga i framgångsrika värdemätningar. Ett avstannat infrastruktur med avsnoppat tunnelbanenät och ringleder som korkas igen innan rusningstrafik har definitivt inte heller fått ta del av näringslivets lyckosamma utveckling i staden! Alla har väl lagt märke till den utökade uteliggartrenden, folk som tigger på gator och tunnelbanetåg, långa köer på akutmottagningarna och pensionärer som vräks från sina hyreslägenheter då de har för lite i pension?

Om detta nämns inte ett ord i detta vackra rankningsresultat men visst sporrar ett sådant resultat en angenäm framtidstro?

Alltid något att skryta med när man är utomlands!

Som tröst till detta, något antiklimax-artade, kåseri kan jag nämna att staden Hong Kong kom på första plats i Internationella analysföretaget The Economist Intelligent Units rankningslista över världens bästa städer! Mig veterligen har de bara ett stort berg bakom sina höga skyskrapor som grönt rekreationsområde, vi har åtminstone Nationalstadsparken och hela skärgården att strö våra bekymmer i!

Oscar Freyre

2012-08-21

Det är skillnad på konstnär och konstnär

Mitt StockholmPosted by Oscar Freyre Fri, May 04, 2012 10:23:36

Det sägs att vi alla föds nakna till världen. Utan skrupler, utan framsynthet och utan en enda tråd på kroppen men några föds faktiskt rakt in i kulturetablissemanget med rumpan före!

Somliga vars nybörjartur här i livet är att ha kända eller berömda kulturpersonligheter som föräldrar.

På så vis kan dessa banan-glida in i kulturens yttersta finrum med armarna utsträckta och massmedia, som en rekorderlig och plikttrogen skyddsmatta, tar emot dem med stora omfamningen!

För dem som inte har berömda föräldrar är det dessvärre ställt, åtminstone om man vill synas för den stora publiken.

Vem bryr sig om en okänd konstnär som inte har ett intressant förflutet? frågar sig de dominanta morgontidningarna i ankdammen Sverige. Har denne målat några höns blått? Nej!Har denne låtit en politiker skära i en negertårta? Nej! Har denne graffittisprayat tunnelbanorna eller någon grå och tråkig betongblock? Nej! Har denne försökt låtsas ta livet av sig vid en bro? Nej! Har denne pissat på något museum? Nej! Har denne några kända föräldrar? Nej! Har denne bara målat? Ja! Ööh ok, tyvärr, det är alldeles för ointressant för våra kära läsare, adjö!

"Med anledning till min senaste utställning Expo- 2012 då ingen av Stockholms dominerande press hade intresse att publicera en enda notis om utställningen!"

Oscar Freyre

Artikel: Utan broar faller Stockholm

Mitt StockholmPosted by Oscar Freyre Sat, March 17, 2012 11:01:50

Om Birger Jarl hade levt idag hade han nog tänkt om riktigt ordentligt på frågan om att grundlägga en stad på en liten holme mitt emellan en sjö och en havsvik och omgiven av en arkipelag av öar. Det skulle se ganska dyrt ut helt enkelt!

Nu ligger Stockholm där den ligger, vackert beläget, väl skyddat med mycket vatten omkring men för en modern stadsplanerare skulle detta te sig som rena mardrömmen! Om man tittar på andra storstäder ser man ett mönster, antingen ligger de i en dal, längs med en kustremsa eller på båda sidor om en slingrande flod. Stockholm ligger bland en massa öar och det gör att infrastrukturen blir väldigt komplicerat och kolossalt kostsamt. Stadens ringa storlek till trots har den ändå och hitintills lyckats bära upp sina behov och sin skönhet, som ingett uppskattning världen över, tack vare sin mångfald av vackra broar, men till vilket pris?

Just på grund av sin skönhet ges det nu ingen plats för fler broar utan staden urholkas istället av långa tunnlar som också är kostnadskrävande för dess budget. Kan det vara dags att satsa på fler stadskärnor?

Varför inte? Ett centrum söder om söder (Slakthusområdet/ Årsta eller Älvsjö) och ett i nordväst (om man får bort Bromma flygplats) och ge dessa ett självstyre, plats för myndigheter, kulturengagemang och var sin centralstation!

Det skulle avlasta det hårda slitaget på den likriktade infrastrukturen, förbehållet in och ut från innerstaden, och ge det en attraktiv ställning för etablering av nya arbetsmarknader.

Folk skulle få det lättare att välja arbete inom sin del av staden och slippa pendla kors och tvärs över vattendragen var eviga dag!

Stadens malmar består redan nu av flera mindre centrum så den stora skillnaden skulle bestå i att sprida belastningen på stadens befintliga broar, inklusive Essingeleden, och därmed få dem att behålla sin prakt inför framtiden!

Staden växer och det är ett faktum man måste ha i ryggmärgen, vare sig man gillar tanken eller inte. Nu står inte Stockholms stadskärna och faller med konkurrerande stadskärnor som flåsar den ålderstigne i nacken, tvärtom, den får växa ifred och i sin egen takt men utan dess broar lär den falla och tar då med sig sin forna glans för alltid!

Oscar Freyre

16 mars 2012

Sagan om de två tornen

Mitt StockholmPosted by Oscar Freyre Wed, March 17, 2010 18:06:42

Hej!
Jag har följt debatten om Tors torn, de nya planerade höghusen i det kommande Norra stationsområdet, och insett att Stockholm faktisk ligger innanför gnällbältet! Jag förstår bara inte vad dessa förändringsrädda människor har i en stad att göra? En stad måste ju växa och utvecklas och har man inte förstått det finns det hur mycket skog som helst ute i landet att flytta till! Det finns fortfarande de som tror att bara man bor i Sverige så är man skyddad i ett paradis fri från kapitalismens åkommor (en ankdamm fylld av flumvänster från 70-talets idealism) Inget har lärts sedan protesterna inför bygget av Stadshuset. Nu får man inte bygga nått som skymmer den!

Bara för att dessa toffelgoa medelinkomsttagare lyckats få tag på en lägenhet i Vasastan så ska ingen annan få göra det och inget annat får heller störa deras vyer över sina puttinuttiga innegårdar! Stockholm är som alla andra större städer påverkad av marknadskrafter (det e dessa som ger jobb åt de toffelgoa medelinkomsttagaren) Där det ges kapitalet en chans för investering så sätts dessa krafter igång vare sig man vill eller inte. Ingen politiker med högaktning kan stoppa detta för det innebär att denna politiker inte bara stryper näringen för staden utan också avskräcker inhemsk som utlänsk nyetablering! En strypt stad (såsom mp och v vill ha det) blir så småningom en död stad!
Så alla egoistiska lantisar som flyttat in i stan, snälla flytta ut om du inte vill ha nya grannar!

Något som bekymrar mig än mer är medias syn på det här med stadsutveckling. De håller av gamla ställningstagande som växte fram ur traumat från "Klararivningarna" Trots att alla undersökningar, omröstningar på radio och tidningar som visar att den stora majoriteten vill ha förändringar så lägger media nyhetstyngden på de negativt inställda och vinklar det så det får en effekt som får det att se ut som det vore det mest representativa ställningstagandet! Varför är det så, kan man undra? Det handlar ju om att skapa nya jobb! Är de lika negativt inställda till det?
Oscar Freyre

Mitt Stockholm

Mitt StockholmPosted by Oscar Freyre Thu, November 05, 2009 22:06:53

Stockholms stadsutveckling har blivit ett allt starkare debattämne för mig på senare tid! Genom Yimby har jag förstått att stan inte är fylld av nejsägare och bakåtsträvare, tvärtom, det finns många som tänker som jag, fler än jag trodde! Stadsmedborgare som vill se sin stad fortsätta utvecklas, lämna egna spår i stadens siluett- historik och vägra acceptera att staden är färdigbyggt!

Det som fick mig att börja skriva om just detta ämne i min blogg var artikeln i Metro idag (091105) Där jag fick svart på vitt på hur gamla ingrodda makthavare visar sina konservativa nyllen gömda bakom statens beskyddararmar, som en slags skattefinansierad terrormaffia! Jag pratar om länstryrelsen! De hotar med att förbjuda alla höghusplanerna som utannonserats av politikerna. Varför, kan man undra? Jo, därför att de hotar kulturmiljön i stan!? Stockholmarna ska inte själva få välja hur deras stad ska byggas, det ska staten göra! Det låter ju värre än under den svartaste sovjetdiktaturen! De, tillsammans med skönhetsrådet och riksantikvarieämbetet varnar Kristina Alvendahl för att vara allt för frispråkig. Vilka är det som har makten egentligen?

Jag återkommer mer om detta! Oscar