Art news

Art news

Om Art News

Hej och välkommen till min blogg Art news som kommer att hålla dig uppdaterad med nyheter om kommande konstutställningar, författarprojekt och andra idéer som har med mitt skapande att göra. Staden Stockholm har också en central roll i mina blogginlägg. Stadsutvecklingen i denna stad är därför ett kärt ämne för mig och som jag hoppas kunna få dela med mig till er. Varmt välkomna, Oscar Freyre

Sapospelet (El sapo)

SapospeletPosted by Oscar Freyre Mon, September 13, 2010 20:06:44
Sapospelet är ett andinsk sällskapspel som går ut på att kasta mynt på en groda som sitter på en trälåda fylld med hål och gapar! Ungefär så kan man sammanfatta spelet kortpassat och rent fysisk, problemet är att det skapar bara än mer förvirring. Med stora uppsprättade ögon vill svenskarna gärna veta mer om detta indianska fenomen!
Legenden säger att Tiahuanaco-indianerna vid Titicacasjön kastade guldmynt på de enorma grodorna vid vattenbrynet. Om man träffade en groda förvandlades den till guld och man fick önska sig precis vad som helst och guden Inti (solen) skulle infria ens önskning!
Senare gjorde Incaindianerna grodor av guld och placerade de på stora stenstoder.
Spanjorerna tog sig denna tradition till sig och skapade trälådan och därmed kunde spelet förflyttas och nu är den utspridd över hela Latinamerika och gör stora framsteg i USA!

Grodorna liksom mynten (polletterna) och fjärilarna, ett slags snurror, är gjorda i brons medan lådan är av något hårt träslag. Under mina resor till Peru passade jag på att köpa med mig några grodor (grodset) och byggde några lådor som jag sedan anordnade turneringar med släkt och vänner runt om i Stockholm. Det gjorde succé och nu har jag bestämt mig för att lansera spelet på ett mer seriöst sätt!
Det är just med turneringar som man bäst presenterar detta sällskapliga spel. Det tilltalar alla åldrar och passar utmärkt till grillningen eller kräftskivan med släkt och vänner.
Just nu håller jag på att förhandla med en släkting i Peru om att importera trettio grodor samtidigt som jag ser efter en lämplig verkstad att bygga lådorna på. Till nästa sommar (2011) skall jag hålla ett flertal turneringar och jag hoppas då att få beställningar!
Här är några bilder på de senaste turneringarna från i somras.
Bild1. Komplett grodset. Bild 2. Grodan i egen hög person. Bild 3. Min första Sapolåda. En trotjänare som har hållit emot ett tjugotal turneringar genom åren.
Bild 4. Deltagarna i Sapoturneringen Bandhagen Open sept 2010.
Bild 5. Argentinaren Paco som just siktat och kastat iväg myntet mot grodans mun och han fick faktiskt en sapo under ovannämnda turnering! (Observera myntet vid hans solglasögon) Genomsnittet är en till två Sapo per turnering.
God grodlycka OF