Art news

Art news

Om Art News

Hej och välkommen till min blogg Art news som kommer att hålla dig uppdaterad med nyheter om kommande konstutställningar, författarprojekt och andra idéer som har med mitt skapande att göra. Staden Stockholm har också en central roll i mina blogginlägg. Stadsutvecklingen i denna stad är därför ett kärt ämne för mig och som jag hoppas kunna få dela med mig till er. Varmt välkomna, Oscar Freyre

Den attraktiva staden som kom av sig

Mitt StockholmPosted by Oscar Freyre Tue, August 21, 2012 21:54:10

Nyligen presenterades The Economist Intelligent Units en rankningslista över världens bästa städer att leva i när det gäller livskvalitet och Stockholm kom på en överraskande sjätte placering! Finansborgarrådet Sten Nordin (M) slog sig för bröstet och var inte sen att låta sina stadsmedborgare anamma denna mycket prominenta nyhet. Viss stolthet skall han känna med all rätt men jag undrar hur mycket han själv bidragit till denna utmärkta placering?

Jag tycker i och för sig att han faktiskt har visionerna och ambitionerna (till skillnad från hans tröstlösa företrädare) att göra Stockholm till en attraktiv och internationell ansedd världstad. Men han har underskattat vad stockholmarna egentligen vill ha av sin stad.

Stockholm har länge varit den nationella motorn och på senare tid också lett utvecklingen i Norden och Baltikum men har tyvärr inte lyckats fördela dessa framgångar till sina medborgare. Miljonprogrammets förfall, segregationen i dessa isolerade bostadsområden, det kaotiska trafikläget med långa bilköer samt en busstrafik som tvingas trängas med privatbilismen är icke delaktiga i framgångsrika värdemätningar. Ett avstannat infrastruktur med avsnoppat tunnelbanenät och ringleder som korkas igen innan rusningstrafik har definitivt inte heller fått ta del av näringslivets lyckosamma utveckling i staden! Alla har väl lagt märke till den utökade uteliggartrenden, folk som tigger på gator och tunnelbanetåg, långa köer på akutmottagningarna och pensionärer som vräks från sina hyreslägenheter då de har för lite i pension?

Om detta nämns inte ett ord i detta vackra rankningsresultat men visst sporrar ett sådant resultat en angenäm framtidstro?

Alltid något att skryta med när man är utomlands!

Som tröst till detta, något antiklimax-artade, kåseri kan jag nämna att staden Hong Kong kom på första plats i Internationella analysföretaget The Economist Intelligent Units rankningslista över världens bästa städer! Mig veterligen har de bara ett stort berg bakom sina höga skyskrapor som grönt rekreationsområde, vi har åtminstone Nationalstadsparken och hela skärgården att strö våra bekymmer i!

Oscar Freyre

2012-08-21