Art news

Art news

Om Art News

Hej och välkommen till min blogg Art news som kommer att hålla dig uppdaterad med nyheter om kommande konstutställningar, författarprojekt och andra idéer som har med mitt skapande att göra. Staden Stockholm har också en central roll i mina blogginlägg. Stadsutvecklingen i denna stad är därför ett kärt ämne för mig och som jag hoppas kunna få dela med mig till er. Varmt välkomna, Oscar Freyre

Nya landmärken till Stockholm

Mitt StockholmPosted by Oscar Freyre Sat, October 06, 2012 16:37:24

Alldeles nyligen kom nyheten om att Abbamuseét kommer att öppna ute på Djurgården i april nästa år och jag var en av dem som hoppade av glädje att det äntligen blir av!

Swedish Music Hall of Fame ska museet heta också, visst det är ju engelska som gäller nu för tiden, och grundar sig på den stora svenska musikproduktionen i allmänhet och Abba i synnerhet.

Min glädje grundar sig på att myndigheterna till slut förstått vad som lockar turister till vår stad och har nu insett potentialen i vad den svenska musikbranschen skapat internationellt. De har inte använt sig av den fantastiska resurs som staden vilar på helt enkelt.

Sverige är världens tredje största musikproducerande land och svenska artister och deras uppbackning kapar åt sig allt större andelar av den internationella musikindustrin. Detta måste vi uppvakta och framförallt utnyttja på ett respektabelt sett. I den stora vida världen känner många människor till Abba, Roxette, Europe, Ace of bace, Robyn, Jose Gonzales, Mando Diao och många duktiga musikproducenter såsom Max Martin, Denniz Pop och nu Red One men färre känner till namnet Stockholm! Tro mig, många turister förvånas när de väl tagit sig hit och får höra att legenden Denniz Pop kom härifrån!

Svensk musikexport uppgår till runt en miljard kronor men omsättningen på musikindustrin är hela sex miljarder kronor och huvuddelen av det produceras i Stockholm. Events såsom Polar Music Prise och Swedish House Mafia har också medverkat till den globala uppmärksamheten kring Sverige som musikland men det har blivit av utifrån ett helt och hållet privat initiativtagande. Politiker har stått handfallna i sina reaktioner och på ett nonchalant tillvägagångssätt låtit det hela bero av sig självt. Nu kommer uppbackningen och det är inte en dag för tidigt.

Liksom andra städer som har sina landmärken och symboler såsom Londons Big Ben, Paris sitt Eiffeltorn och Rom sitt Colosseum kommer Stockholm att få symbolisera och briljera med sitt fenomenala musikkunnande.

Andra kända fenomen som slagit internationellt men blivit totalt förbisett av stadens makthavare är Nobelpriset. Att det knappt funnits ett ställe för att i sin stillhet besöka, skåda och begrunda denna för forskarvärldens främsta bekräftelsesignum är för mig oförståeligt! Även bland de mörkaste vråna i mitt hemlands bergstrakter känner man till Nobelpriset. De som följer dessa prisutdelningar varje år har ofta drömt om att få besöka den plats där man delar ut detta åtråvärda pris till de främsta av världens vetenskapsmän och kvinnor!

Sent skall syndaren vakna även i detta fall för att jag har nu hört att det finns planer för ett Nobelcentrum faktiskt. Detta skall ligga bakom Nationalmuseet, vilket för mig är ett märkligt val av ställe. Jag hade ju helst sett att det hamnat i eller i direkt anknytning till Stadshuset eftersom den sedan länge är så förknippat med Nobelmiddagen. Hur som helst, jag hoppas att de gör någonting lika intressant, bejakande och interaktivt av det såsom man tänkt för Swedish Music Hall of Fame!

Stockholm behöver helt rätt nya landmärken för att synas på världskartan!

Oscar Freyre

2012-10-06
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.